Kuchnia

Serniki

Składniki na masę serową: ( powinny być w temp. pokojowej)
1kg mielonego twarogu na serniki
250g serka mascarpone
200g cukru
6 jajek (oddzielnie żółtka i białka)
1 łyżeczka esencji waniliowej
80g masła rozpuszczonego
Polewa czekoladowa:
100g czekolady gorzkiej
czubata łyżka masła
2 łyżki Nutelli
3 łyżki śmietanki słodkiej 18%
Czekoladę połamać i roztopić w kąpieli wodnej. Dodać masło, Nutellę i śmietankę. Kiedy polewa jest za gęsta dodać śmietanki, kiedy za rzadka - Nutelli. Wszystko dokładnie wymieszać. Ostudzić.

Białka oddzielić od żółtek.W misce wymieszać twaróg, serek mascarpone, żółtka, wystudzone, roztopione masło. Pamiętajmy, że mieszamy tylko do połączenia się składników, żeby niepotrzebnie nie napowietrzać sernika. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cały cukier i jeszcze chwilę ubijać. Tak ubite białka delikatnie wmieszać w masę serową. Tortownicę (26cm) wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem, wlać masę serową i wyrównać. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i w takiej temperaturze pieczemy nasz sernik przez 15 minut, następnie temperaturę zmniejszamy do 150 stopni i pieczemy przez ok. godzinę. Po tym czasie delikatnie uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy nasz sernik do wystudzenia. Sernik wyciągamy z foremki dopiero po całkowitym wystudzeniu. Chłodzimy kilka godzin lub najlepiej całą noc w lodówce. Dekorujemy polewą czekoladową, ja dodatkową posypałam go posiekanymi orzechami.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation