Kuchnia

zupa

BUŁKA Z CHLEBEM | Krupnik

Jest to bardzo pożywna i zdrowa zupa, należy do moich ulubionych.

Co potrzeba:

2 ćwiartki z kurczaka,
5 długich marchewek,
1 duża pietruszka,
1/4 dużego selera,
3 duże ziemniaki,
2 małe cebule,
1 szklanka kaszy jęczmiennej drobnej (wiejska, mazurska),
2 i ½ płaskich łyżek przyprawy typu Kucharek,
2 czubate łyżki posiekanej natki selera,
2 czubate łyżki posiekanej natki pietruszki,
1 czubata łyżka posiekanego koperku
Wykonanie:

Udka myjemy, każde dzielimy na dwie części, dajemy do dużego garnka. Dokładamy cebulę, marchewkę pokrojoną w plasterki, pietruszkę i selera pokrojone w drobną kostkę, ziemniaki pokrojone w kostkę, zalewamy wodą do 5 litrów, przykrywamy i stawiamy na duży płomień do zagotowania się płynu. Kiedy zupa zacznie się gotować, wsypujemy kaszę, mieszamy i czekamy do ponownego zagotowania się płynu. Zmniejszamy płomień, dodajemy Kucharka, natkę selera, natkę pietruszki, koperek, mieszamy, przykrywamy pokrywką i gotujemy 90 minut. Zupa powinna zrobić się lekko kleista. Mięso wyciągamy na deseczkę, oddzielamy od kości i dajemy z powrotem do zupy. Pamiętajcie o mieszaniu co jakiś czas, żeby kasza nie przywarła do dna garnka. Spróbujcie, czy zupa jest dobrze doprawiona.

Smacznego :))
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation