Kuchnia

Muffiny wytrawne

Wytrawne muffiny drożdżowe

Składniki:

300g mąki (200g mąki pszennej razowej + 100g pszennej);
150 ml wody;
25 g drożdży;
1 jajko;
1 łyżka oleju kokosowego;
1/2 łyżeczki cukru;
30 g suszonych pomidorów (w zalewie);
10 sztuk oliwek zielonych;
1 łyżeczka przyprawy Kamis (suszone pomidory, czosnek, bazylia, sól);
1 łyżeczka suszonej cebuli;
szczypta pieprzu cayenne;
Dodatkowo:
oliwa z oliwek;
otręby pszenne.
Zaczynam!

Na początku z drożdży, cukru, mąki oraz odrobiny wody robię zaczyn i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 15 minut.

W tym czasie do misy dodaję wszystkie suche składniki, pokrojone w drobną kostkę suszone pomidory oraz w krążki oliwki. Następnie gotowy zaczyn dodaję do suchych składników wraz z wodą, rozpuszczonym olejem kokosowym i jajkiem. Całość dokładnie mieszam i odstawiam do wyrośnięcia.

Blachę do muffin smaruję oliwą i posypuję otrębami. Z gotowego ciasta robię małe kulki i układam w formie. Odstawiam do wyrośnięcia.

Nastawiam piekarnik na 180 stopni i po 30 minutach mam gotowe babeczki :-)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation