Kuchnia

Przepisy

Czekoladowe ciasto truskawkowe na oleju rzepakowym
(przepis własny)

Składniki na prostokątną formę o wym.14x28cm

Ciasto
150ml oleju rzepakowego
150g gorzkiej czekolady o zaw. kakao min. 70%
135g cukru
120g mąki pszennej
75g gęstej kwaśnej śmietany
3 jajka
1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa truskawkowa
150g świeżych truskawek
325g serka śmietankowego w temp. pokojowej
150g białej czekolady
1 łyżka cukru
1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
1 łyżeczka żelatyny
50ml zimnej wody

Dekoracja
40g gorzkiej czekolady o zaw. kakao 70%
0,5 łyżeczki oleju rzepakowego
15g truskawkowej czekolady do fontann
8 świeżych truskawek
1 łyżeczka cukru pudru do posypania

Ciasto
Roztopiłam gorzką czekoladę w kąpieli wodnej. Odstawiłam do przestudzenia.
W dużej misce roztrzepałam jajka z olejem rzepakowym, kwaśną śmietaną, cukrem i ekstraktem waniliowym. Dodałam najpierw przestudzoną czekoladę, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie wymieszałam. Przełożyłam ciasto do dwóch prostokątnych blaszek wyłożonych papierem do pieczenia. Wyrównałam powierzchnię i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180°C na 20-25 minut. Upieczone ciasto wystudziłam w formach. Ciasto można też upiec w jednej foremce, a po wystudzeniu przekroić w poziomie na dwa blaty.

Masa truskawkowa
Umyłam truskawki, osączyłam na sicie i usunęłam szypułki. Pokroiłam na małe kawałki i zmiksowałam. Przetarłam przez sitko aby pozbyć się pestek. Przelałam mus do rondelka, dodałam cukier i postawiłam na małym palniku. Podgrzewałam do zagotowania. Skrobię kukurydzianą rozmieszałam z 25ml zimnej wody i wlałam do gotującej się masy, cały czas mieszając. gotowałam na wolnym ogniu 2 minuty. Zestawiłam do wystudzenia, mieszając od czasu do czasu by na powierzchni nie utworzył się kożuch.
Białą czekoladę roztopiłam w kąpieli wodnej i przestudziłam. Żelatynę zalałam 25 ml zimnej wody i zostawiłam do napęcznienia, a następnie podgrzałam do rozpuszczenia.
Utarłam serek śmietankowy z białą czekoladą i zagęszczonym musem truskawkowym. Przestudzoną żelatynę najpierw wymieszałam z 2 łyżeczkami masy serowej dla wyrównania temperatury a następnie wlałam do pozostałej masy i całość dokładnie wymieszałam.

Dekoracja
Roztopić w kąpieli wodnej gorzką czekoladę. Dodać pół łyżeczki oleju rzepakowego w celu jej upłynnienia. Zanurzać w niej truskawki i odkładać na folię aluminiową. Czekolada powinna sięgać mniej więcej do szypułki. Zostawić do zastygnięcia.
Roztopić czekoladę truskawkową. Przelać do foliowego woreczka. Odciąć róg i polać nią czekoladowe truskawki robiąc coś w rodzaju prążków. Zostawić aby czekolada zastygła.

Montaż
Przygotowana masę truskawkową wylać na jeden, pozostawiony w foremce, blat ciasta. Wyrównać powierzchnię i przykryć drugim blatem. Lekko docisnąć. Wstawić do lodówki na 2 godziny. Gotowe ciasto posypać po wierzchu cukrem pudrem. Pokroić na osiem kwadratów o wym. 7x7cm. udekorować czekoladowymi truskawkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation