Kuchnia

Kuchnia słodka

Jesienna, pieczona owsianka sernikowa

składniki:

40 g płatków owsianych
1/2 szklanki mleka
100 g kremowego sera na serniki
2 łyżeczki brązowego cukru
1 białko ubite na sztywno
1/2 łyżeczki cynamonu
5-6 suszonych śliwek
garść grubo posiekanych orzechów włoskich
opcjonalnie: syrop klonowy do podania
wykonanie:

Płatki zamoczcie w mleku oraz wymieszajcie z cukrem i zostawicie aż nasiąkną i lekko zmiękną. Powinno to potrwać ok godzinę, możecie też namoczyć płatki wieczorem i zostawić w lodówce na noc
Rozgrzejcie piekarnik do 180 st
Wymieszajcie namoczone płatki wymieszajcie dokładnie z serkiem, cynamonem, orzechami. Posiekajcie grubo śliwki i dodajcie do masy. Ubite na sztywno białko wymieszajcie delikatnie z masą
Przełóżcie owsiankę do kokilki do zapiekania, moja miała średnicę 12 cm, możecie też użyć prostokątnej. Serniczek trochę urośnie, ale nei musicie mu zostawiać dużo miejsca
Wstawcie do piekarnika i pieczcie ok 20 min, aż wierzch zacznie się delikatnie rumienić
Podawajcie na ciepło, polane syropem klonowym
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation