Kuchnia

Naleśniki na słono

Plate of Joy: Krokiety z indykiem, ziemniakami i zielonym groszkiem

Składniki:

400 g ziemniaków,
250 g pieczonego indyka*,
szklanka zielonego groszku,
1 ząbek czosnku,
3 duże suszone pomidory,
garść tartego parmezanu,
pęczek natki pietruszki,
oregano,
suszone płatki chili,
sól, pieprz


dodatkowo: mąka, jajko, bułka tarta

sos czosnkowy:

3-4 łyżki jogurtu naturalnego 0%,
3 pełne łyżeczki majonezu,
2-3 ząbki czosnku,
koperek,
natka pietruszki,
sól, pieprz

Ziemniaki ugotować do miękkości, wystudzić, a następnie przecisnąć przez praskę.
Mięso z indyka drobno posiekać, dorzucić do miski do ziemniaków, dodać rozmrożony i posiekany z grubsza zielony groszek. Czosnek przecisnąć przez praskę, natkę oraz suszone pomidory drobno posiekać i dodać do ziemniaków. Następnie dodać starty parmezan i przyprawić do smaku oregano, chili, solą i pieprzem. Masę dobrze wymieszać, nabierać łyżką równą część masy tworząc małe wałeczki - u mnie z pełnej łyżki masy.
Każdy krokiecik obtoczyć w mące, następnie w jajku, a na koniec w bułce tartej.
Smażyć na głębokim tłuszczu do zrumienienia.

W miseczce wymieszać ze sobą wszystkie składniki sosu z posiekanymi ziołami.
Podawać z krokiecikami.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation