Kuchnia
Kanapki
Razowy chicken burger z pastą z czarnej fasoli i roszponką
Na 4 bułki:
20 g świeżych drożdży
1 szklanka zwykłej mąki pszennej
1 1/2 szklanki razowej mąki żytniej
3/4 szklanki ciepłej, przegotowanej wody
1 łyżeczka soli morskiej
1 łyżeczka brązowego cukru
2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
Na 4 burgery:
1 duża (podwójna) pierś kurczaka
100 g czarnej fasoli (przed namoczeniem)
1/2 małej czerwonej cebuli
1 słodki pomidor
garść roszponki
1 łyżka soku z limonki
1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
1 łyżeczka suszonej mięty
szczypta soli morskiej
szczypta pieprzu cayenne
szczypta czerwonej słodkiej papryki w proszku
łyzka oliwy extra vergine
Drożdże kruszę, zalewam 1 łyżką ciepłej wody i odstawiam na 5 minut. W tym czasie łączę resztę składników, na koniec dodając rozpuszczone drożdże. Całość ugniatam około 10 minut Przykrywam lnianą ściereczką i odstawiam na godzinę w bezwietrzne miejsce, do wyrośnięcia. Po tym czasie, ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto dzielę na 4 części, formuję z nich kule i rozkładam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Uformowane buły odstawiam ponownie do wyrośnięcia na 40 minut. W tym czasie nagrzewam piekarnik do 210 stopni. Gdy bułki ponownie wyrosną, wstawiam je do nagrzanego piekarnika i piekę około 15 - 20 minut Po upieczeniu skórka powinna być twarda i zarumieniona.
Fasolę namaczam przez całą noc. Odcedzam, zalewam świeżą wodą i gotuję, aż zmięknie (około 1 godzinę).
Czerwoną cebulę drobno kroję, dodaję do ugotowanej fasoli. Dodaję sok z limonki, natkę pietruszki, miętę i odrobinę soli. Całość ucieram blenderem na gładką pastę.
Kurczaka kroję na 4 części i rozbijam lekko tłuczkiem. Posypuję pieprzem cayenne i słodką papryką. Wrzucam na rozgrzaną oliwę i smażę z obu stron.
Pomidora kroję w plastry.
Ciepłe bułki przekrajam, obie części smaruję pastą z fasoli, kładę kurczaka, dodaję garść roszponki i kilka plastrów pomidora. Świetnie smakuje z frytkammi z patatów lub solo.
MA==