Kuchnia

zapiekanki

PIECZONY KALAFIOR Z SOSEM SEROWYM

SKŁADNIKI na 4 porcje
½ główki kalafiora
1 szklanka makaronu np. muszelki, penne, garganelli
3 łyżki oliwy
sól morska
świeżo zmielony czarny pieprz
słodka papryka w proszku
chili w proszku
SOS SEROWY
1 szklanka startego na tarce sera np. gruyere, cheddar + 2-3 łyżki do posypania
25 g masła
25 g mąki pszennej ( ok 2 płaskie łyżki)
300 ml mleka
1 łyżeczka musztardy Dijon
1 łyżeczka sosu Worcestershire
szczypta gałki muszkatołowej
WYKONANIE
Gotujemy makaron w lekko osolonym wrzątku (zgodnie z instrukcją na opakowaniu).
Piekarnik rozgrzewamy do 200°C z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu.
Kalafiora myjemy, oczyszczamy i dzielimy na różyczki równej wielkości. Wkładamy do miski, polewamy oliwą, posypujemy solą i pieprzem. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy na niej różyczki kalafiora. Pieczemy około 30 minut lub do momentu aż kalafior będzie al dente. W międzyczasie dwa razy mieszamy łopatką. Kalafior wyjmujemy, nie wyłączamy piekarnika.
SOS SEROWY:W rondelku roztapiamy masło, dodajemy makę i smażymy na umiarkowanym ogniu, cały czas mieszając. Stopniowo dolewamy mleko. Cały czas mieszamy, aż powtanie gęsty, jednolity sos. Ciepły beszamel mieszamy z serem, musztardą i sosem Worcestershair. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy.
Na dno żaroodpornej foremki wykładamy ugotowane różyczki kalafiora, posypujemy solą, słodką i ostrą papryką oraz czarnym pieprzem. Na kalafior wykładamy ugotowany makaron, delikatnie mieszamy, polewamy sosem beszamelowym. Wierzch posypujemy startym serem.
Foremkę wkładamy do gorącego piekarnika. Wyjmujemy, gdy ser się rozpuści i przyrumieni, po około 10-15 minutach. W połowie pieczenia możemy dodać płatki migdałów.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation