Kuchnia

Drożdżówki, rogaliki

Just My Delicious: Drożdżówki z Makiem

Składniki na ciasto na drożdżówki (kilkanaście):
200ml mleka
40g świeżych drożdży
150g cukru
500g mąki pszennej
90g miękkiego masła
1 jajko
Mleko podgrzej aż będzie letnie. Dodaj do niego rozdrobnione drożdże oraz cukier i pozostaw na 5 minut w spokoju. Po upływie tego czasu dodaj mleko wymieszane z drożdżami i cukrem do mąki, masła i jajka. Wyrób elastyczne i jednolite ciasto i pozostaw w cieple do podwojenia objętości na ok 30-50 minut. Następnie wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt.

Składniki na masę makową:
500g mielonego maku
ok 1-2 szkl mleka
3/4 szkl miodu
2 łyżki masła
skórka pomarańczowa
orzechy włoskie
rodzynki
2 łyżki likieru Amaretto
Mak najpierw zagotuj w mleku, aby jego ziarenka zmiękły. Odcedź, wymieszaj z miodem, roztopionym masłem i pozostałymi składnikami na lepką masę. Gotowe!

Część masy rozprowadź równomiernie na rozwałkowanym cieście (warstwa masy do ok 0,5cm). Następnie zwiń całość od dłuższego boku. Pokrój na szersze części, w każdą z nich poziomo dociśnij np. uchwyt drewnianej łyżki.

Dodatkowo:
1 jajko
Gotowe drożdżówki ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz w 180C przez ok 15 minut, do czasu aż będą złociste.

Sugestie: Wierzch drożdżówek polecam również udekorować lukrem po upieczeniu i przestygnięciu.

Wersja light: Dodaj mniej masy makowej oraz zmniejsz ilość cukru w cieście.

Pytanie: Jak długo mogę przechowywać te drożdżówki?
Odpowiedź: Do 3 dni w szczelnym pojemniku.

Sugestie: Ilość bakalii możesz dowolnie modyfikować według własnych preferencji. Rodzynki przed dodaniem ich do masy możesz najpierw wymoczyć w alkoholu przez kilka godzin. Do gotowania maku możesz użyć również wody zamiast mleka. Możesz też po zagotowaniu pozostawić go na kilka godzin w tym mleku/wodzie, aby jej część wsiąknęła w mak (możesz go zostawić nawet na noc, albo na czas, gdy jesteś w pracy).

Pytanie: Co zrobić, gdy nie mam zmielonego maku?
Odpowiedź: Zalej wtedy mak wodą i doprowadź do wrzenia. Następnie odcedź i zmiel w blenderze, maszynce do mięsa lub rozdrobnij w moździerzu. Dalej postępuj zgodnie z przepisem.

Pytanie: Jakie inne dodatki mogę dodać do masy makowej?
Odpowiedź: Polecam ulubione orzechy, migdały, suszone lub kandyzowane owoce, wiórki kokosowe. Amaretto możesz zastąpić innym alkoholem, np. wiśniówką, likierem karmelowym, rumem. Pamiętaj, aby większe kawałki owoców pokroić na mniejsze cząstki.

Pytanie: Jak przechowywać masę makową?
Odpowiedź: Masę makową, gdy jest już w słoiku możesz zawekować gotując zakręcone słoiczki przez około kilkanaście minut w garnku z wodą. Jeśli w masie nie ma jajek możesz ją bez wekowania przechowywać w lodówce przez kilka dni. Możesz ją również zamrozić i przechowywać nawet kilka miesięcy, a przed użyciem po prostu rozmrozić w temperaturze pokojowej.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation