Inne

truskawkowo

Naleśniki francuskie z mascarpone i truskawkami

Ciasto:

mąka pszenna, 1 szklanka
ziemne mleko, 2/3 szklanki
zimna woda, 2/3 szklanki
jajka, 3 duże
sól, 1/4 łyżeczki
stopione masło, 3 łyżki + masło do smażenia
Masa:

mascarpone, 250 g
cukier waniliowy z prawdziwą wanilią, 10 g
cukier puder, 1-2 łyżki
śmietana kremówka, 250 ml
Dodatkowo:

truskawki, 500 g
cukier, 1 łyżka

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki na ciasto zmiksować. Gotową mieszankę włożyć do lodówki na pół godziny.
Truskawki umyć i oderwać szypułki. Pokroić w plasterki. Zasypać cukrem i odstawić na pół godziny, aby puściły soki.
Mascarpone krótko miksować z cukrami. Śmietanę ubić na sztywno. Stopniowo dodawać do serka i miksować (ale niezbyt długo) do uzyskania gładkiej masy.
Patelnię ustawić na średnim ogniu. Kiedy się nagrzeje posmarować niewielką ilością stopionego masła. Naleśniki smażyć krótko z obu stron.
Każdy lekko wystudzony placek smarować masą. Złożyć na cztery. Na wierzchu ułożyć truskawki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation