Kuchnia

Drożdżówki, rogaliki

Bułeczka czekoladowa z serkiem pomarańczowym

Bułeczka czekoladowa z serkiem pomarańczowym (Dukan)

czas przygotowania: do 10 minut

1 całe jajko
2 łyżki otrąb owsianych (zmielone lub w całości)
1 łyżka otrąb pszennych
1 łyżeczka odtłuszczonego kakao
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropli aromatu pomarańczowego
1 solidna łyżka chudego serka homogenizowanego o smaku naturalnym
słodzik (ja daję 3 rozgniecione tabletki, a w wersji nie-dukanowej może być inna substancja słodząca: cukier, miód, itp.;))
serek do przełożenia bułki –ilość według potrzeb:
– serek homogenizowany o smaku naturalnym
– kilka kropli aromatu pomarańczowego
– słodzik (lub nie;))
Do miski wbijam jajko, dodaję otręby, kakao, proszek do pieczenia, aromat pomarańczowy oraz słodzik lub miód i dokładnie mieszam na gładkie ciasto otrębowe.

I podobnie jak w przypadku bułeczki jogurtowej: masę otrębową przelewam do małej, zgrabnej miseczki -jej kształt jest dość istotny, bo wyznaczy kształt przyszłej bułeczki:)

Miskę z masą wstawiam do mikrofalówki i mikrofaluję (można spokojnie bez funkcji opiekania). Pod koniec uważnie obserwuję, żeby wyczuć czas mikrofalowania na przyszłość:) U mnie wystarczą 3,5 minuty na mocy 600W.

Po tym czasie wyjmuję miseczkę z mikrofali, a bułeczkę z miseczki (ostrożnie, by się nie poparzyć:)) i układam bułeczkę na metalowej kratce do odparowania i całkowitego wystygnięcia. I kiedy jest wystudzona jest gotowa;)

Przekrawam na pół i smaruję cienko serkiem homogenizowanym ze słodzikiem i odrobiną zapachu pomarańczowego i podaję:) Mi odpowiada cieniutka warstwa serka, bo nie wycieka podczas jedzenia, ale dodawaną ilość zostawiam już do indywidualnej decyzji;) Można także zjeść w całości jak miękkie ciastko -do kawy, herbaty czy mleka.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation