Kuchnia

Drożdżówki, rogaliki

Chrupiące i złociste faworki - na trzy sposoby
250 g mąki pszennej
3 żółtka
1 czubata łyżka masła
1/4 szklanki śmietany 22 proc.
1 kieliszek (40 ml) spirytusu
szczypta soli
cukier puder i cukier waniliowy do posypania
olej do smażenia

Na stolnicę przesiej mąkę, masło posiekaj nożem. Dodaj żółtka, szczyptę soli, spirytus, śmietanę i wyrób elastyczne ciasto. Następnie wałkiem do ciasta energicznie uderzaj je przez 10-15 minut, a gdy na powierzchni zaczną się pokazywać pęcherzyki powietrza, odstaw w chłodne miejsce na godzinę, aby odpoczęło. Po tym czasie wyłóż ciasto na posypaną mąką stolnicę i bardzo cienko rozwałkuj (najcieniej jak to możliwe). W razie potrzeby dosypuj mąkę. Rozwałkowane ciasto pokrój na paski o wymiarach 8x3 cm. W środku każdego paska ostrym nożem zrób nacięcie i przełóż przez nie jeden koniec ciasta. W szerokim rondlu rozgrzej olej i partiami wkładaj do niego faworki. Szybko smaż je na złocisty kolor z obydwu stron. Wyjmuj na papierowy ręcznik, aby osączyć z nadmiaru tłuszczu. Gdy wystygną, posyp mieszanką cukru pudru i cukru waniliowego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation