Kuchnia

Wypieki słone i słodkie

Ciasto jogurtowe z truskawkami (owocami)

SKŁADNIKI NA CIASTO:
500 g mąki tortowej
200 ml oleju
1 szklanka cukru
3 jajka, duże
350 g jogurtu naturalnego
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
sok wyciśnięty z połowy cytryny

DODATKOWO:
ok. 500 g truskawek lub innych owoców
cukier puder do oprószenia

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy jogurt, olej, jajka, cukier oraz sok z cytryny. Wszystko mieszamy mikserem na średnich obrotach tylko do połączenia (im dłużej mieszasz tym ciasto będzie cięższe). Formę o wym. 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto, wyrównujemy wierzch. Truskawki lub inne owoce przekrawamy na pół i układamy w rzędach na cieście, rozcięciem do góry. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 50-60 min do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu oprószamy cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation