Kuchnia

Rolady

Mocno czekoladowa rolada świąteczna


1 godz. 40 min.


Potrzebujesz

Biszkopt czekoladowy
90 g mąki
40 g masła
75 g cukru
1 łyżka kakao
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia


Syrop
40 ml rumu
40 g cukru


Mus czekoladowy
300 g gorzkiej czekolady
500 ml śmietany kremówki
2 płaskie łyżeczki żelatyny


Dekoracja
cukier puder
kolorowe posypki


Przygotowanie

Biszkopt
Nagrzać piekarnik do 200 st.
W rondelku roztopić masło. Jajka i cukier ubić w kąpieli wodnej, aż do momentu kiedy kryształki cukru zupełnie się rozpuszczą, a masa będzie jasna, puszysta i podwoi swoją objętość. Następnie miskę zdjąć z kąpieli wodnej i ubijać aż masa całkiem wystygnie. Przesiać mąkę i wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia i masłem.


Prostokątną brytfankę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć gotową masę i wygładzić. Piec przez 8 minut. Następnie przełożyć na czysty ręcznik kuchenny posypany cukrem pudrem, papierem do pieczenia do góry. Zdjąć papier, zwinąć z ręcznikiem w roladę. Odłożyć na 10 minut.


Mus czekoladowy
W misce ubić 400 ml śmietany na sztywno. Resztę śmietany podgrzać w rondelku, dodać czekoladę i żelatynę, wymieszać. Delikatnie wymieszać z bitą śmietaną. Odstawić.


Syrop
Podgrzać cukier z rumem, aż cukier się rozpuści. Rozwinąć roladę, namoczyć rumem, wysmarować połową masy czekoladowej i zwinąć z powrotem. Wierzch wysmarować resztą masy, widelcem zrobić prążki imitujące korę. Odstawić do lodówki na godzinę. Przed podaniem posypać cukrem pudrem i kolorową posypką.
Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation