Kuchnia

Ciasta

Ciasto z kremem Nutella i różaną dekoracją

Krem maślany z Nutellą na 18 ciasteczek o "średnicy" około 6 cm i wysokości 2 cm 250g miękkiego masła 250g Nutelli Masło i krem powinny mieć temperaturę pokojową. Za pomocą miksera ucieramy masło, aż przybierze kremową konsystencję, po czym dodajemy Nutellę. Całość łączymy na gładką masę. Próbujemy - jeśli krem wydaje nam się za mało czekoladowy, można dodać więcej Nutelli. Różowy krem maślany 75g masła 1 szklanka cukru pudru, przesianego różowy barwnik (niewielka na końcówce łyżeczki) - użyłam barwnika Wilton, kolor "pink" opcjonalnie - łyżka soku z cytryny dla złamania smaku Masło ucieramy na puszystą masę (miksery planetarne - mieszadło K lub elastyczne, zwykłe miksery standardowe końcówki), dodajemy cukier puder (cały na raz) i miksujemy do uzyskania gładkiej masy, zaczynając od wolnych obrotów. Dodajemy odrobinę barwnika, sok z cytryny, łączymy na gładką masę. Nie miksujemy zbyt długo, tylko do uzyskania jednolitej masy. Krem powinien być puszysty, ale dosyć sztywny. Jeśli wydaje nam się za gęsty lub za rzadki, można zwiększyć dodatek cukru pudru lub rozrzedzić krem łyżeczką śmietanki 30%. Uwaga: cukier puder powinien być naprawdę drobno zmielony i przesiany, w przeciwnym wypadu w kremie mogą powstać grudki! Wykonanie: Wycięte z ciasta kształty smarujemy z boków i z góry kremem z Nutellą - najlepiej robić to stopniowo - rozsmarować jedną warstwę, bez dbałości o szczegóły, następnie odstawić ciasteczka do lodówki na 10-15 minut, po czym wyjąć i wyrównać wszystkie niedociągnięcia za pomocą kolejnej warstwy kremu i szpatułki do dekorowania (lub noża). Tak przygotowane ciasteczka należy znowu umieścić w lodówce na kolejne 10 minut, by krem nieco stwardniał - ze ściętego kremu łatwiej będzie usunąć różaną dekorację, jeśli coś się nie uda. Worek dekoratorski z końcówką typu duża otwarta gwiazda (u mnie Wilton 1M) napełniamy różowym kremem maślanym (różowy krem najlepiej przygotować po wysmarowaniu ciasta kremem z Nutelli i od razu przystąpić do dekoracji). Worek mocno ściskamy, upewniając się, że w środku nie ma powietrza, wyciskamy nieco kremu na próbę. Trzymając woreczek pod kątem 90 stopni do ciasta cały czas wyciskając krem zataczamy coraz większe koła (w sieci znajdziecie mnóstwo filmików instruktażowych o "rose piping" - np. ten). Jeśli coś pójdzie nie tak, po prostu usuwamy krem maślany (od razu, póki nie zastygł) i ponawiamy próbę. Gotowe! Tak przygotowane ciasto umieszczamy w lodówce - krem maślany lekko stwardnieje. Ciasto najlepiej spożyć w przeciągu 2-3 dni. - See more at: http://www.kubeleksmakowy.com/search/label/Muffiny%20i%20Cupcakes#sthash.bCTUpfC3.dpuf
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation