Kuchnia

przepisy

Jak zrobić lukier? Instrukcja krok po kroku
Aby uzyskać śnieżnobiały lukier, robię go z białka i cukru pudru. Zrobienie lukru jest łatwe, wymaga tylko czasu. Należy bowiem go dokładnie utrzeć, najlepiej mikserem przez ok. 15 minut. Jeśli przyspieszycie ten proces, lukier nie będzie lśniący i może odpaść z pierniczków.

Do lukru możecie dodać barwniki spożywcze, by uzyskać dowolny kolor.
Składniki:

1 białko
ok. 1,5 szklanki cukru pudru
ew. trochę wody mineralnej
Sposób przygotowania:

Białko ubij delikatnie mikserem (dosłownie 30 sekund), czyli tylko tak, aby się lekko spieniło .
Cukier puder przesiej i ucieraj razem z białkiem. Ucieraj, nie ubijaj (czyli wykorzystaj do tego końcówkę „haki” w mikserze lub mieszadło, jeśli używasz miksera planetarnego) przez ok. 15-20 minut. Lukier powinien być gładki (między palcami ma być niewyczuwalny cukier puder) i lśniący.
Kiedy lukier jest gotowy?

Gdy jest biały i gęsty, jak gęsta śmietana. Jeśli lukier jest za rzadki, dosyp cukier puder i ponownie utrzyj. Jeśli lukier jest za gęsty, dodaj trochę wody. Uwaga: trochę, czyli dosłownie 1/4 nakrętki po wodzie. Woda bardzo rozrzedza lukier, więc należy zachować ostrożność ;) Lukier powinien powoli skapywać z łyżeczki a ślad nie powinien szybko zanikać.
k przechowywać lukier?

Niewykorzystany lukier trzymajcie w lodówce, przykryty folią spożywczą (aby nie wysechł).

Co jest potrzebne do lukrowania?

papier do pieczenia
klipsy do woreczków lub gumki recepturki
pipeta (zakraplacz)
łyżeczka
patyczki drewniane (np. do szaszłyków)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation