Kuchnia

kuchnia

NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM (SZPINAKOWE) – PRZEPIS

ILOŚĆ: ok. 10 naleśników

130 g mąki tortowej
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki wody
2 jajka
1 łyżka masła, roztopionego
1/2 łyżeczki soli
55 g (duża garść) świeżych liści szpinaku

Szpinak myjemy i przekładamy do malaksera razem z mlekiem i blendujemy, aż szpinak będzie mocno rozdrobniony i płyn będzie mocno zielony. Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy sól, jajka, roztopione masło, wodę oraz zmiksowany płyn ze szpinakiem. Szybko mieszamy, aby nie było grudek. Ciasto powinno mieć konsystencję trochę gęstszą od mleka. Patelnię rozgrzewamy smarujemy lekko olejem np. płatkiem kosmetyczny lub pędzelkiem kuchennym. Wylewamy niepełną chochlę ciasta i smażymy z obu stron. Powtarzamy czynność z olejem i ciastem, aż do wykorzystania składników.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation