Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Składniki
- 1 kg obranych jabłek
- 1 kg obranych gruszek
- 1 kg śliwek wydrylowanych
- 1 kg cukru
- 20 dkg orzechów włoskich
- 20 dkg rodzynek
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżeczka cynamonu
Sposób przygotowania
1. Wykwintny dżem z orzechami i rodzynkami - krok 1
- Pokrojone owoce zasypać cukrem, odstawić na godzinę. - Zagotować, zmniejszyć ogień i smażyć ok. 1 godziny. Należy uważać aby nie przypalić. - Następnego dnia również zagotować i smażyć ok. 1 godziny. Czas smażenia zależy od tego jaką chcemy mieć konsystencję dżemu i od użytych śliwek. - Do gorącego dodać cukier waniliowy, cynamon, orzechy bez krojenia i rodzynki. - Odstawić na kilka godzin, po czym ponownie zagotować i smażyć już trochę krócej, bo bakalie wciągnęły wodę i dżem zrobił się bardziej gęsty.
2. Wykwintny dżem z orzechami i rodzynkami - krok 2
- Gotowy, gorący dżem wlać do pełna do wyparzonych słoików ( moje są myte w zmywarce i zakręcone wieczkiem po umyciu), zakręcić szczelnie, oderócić do góry dnem i przykryć ręcznikiem. - Idealne na śniadanie do bułeczki z serkiem śmietankowym. Orzechy obłędnie chrupią a dżem szybko znika.
Rady
Do tej pory używałam śliwek węgierek, ale dżem wychodził bardzo ciemny i nie było widać bakalii. W tym przepisie użyłam żółtej renklody Uleny, dżem jest jaśniejszy, bakalie widoczne ale renkloda jest bardziej wodnista i dłużej musiałam smażyć.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation