Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Chakalaka z kaszą jaglaną

Składniki:
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- kalafior
- 5 papryk np. 2 zielone, 2 czerwone, 1 żółta
- 2 cukinie
- 4 pomidory
- puszka białej fasoli
- 2 łyżki curry
- pół łyżeczki chilli
- szklanka kaszy jaglanej.

Istnieją również inne wersje Chakalaki np. z marchwią, mięsem. Ja zamiast tego dodałem cukinię, której przepis nie uwzględniał.

Sposób przygotowania:
Gotujemy kaszę jaglaną, którą potem wymieszamy z Chakalaką. :)
Kalafiora rozrywamy na części i gotujemy w osolonej wodzie. Gdy zmięknie, wyciągamy go z wody.
Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę z czosnkiem. Kiedy się ze szkli, przerzucamy do większego garnka.
Do cebuli i czosnku dodajemy paprykę i dusimy do momentu, aż zmięknie.
Dodajemy cukinię i dalej dusimy, aż będzie miękka.
Do gara wrzucamy gałązki kalafiora, fasolę oraz pokorojne pomidory.
Przyprawiamy solą, pieprzem, curry i chilli i dusimy jeszcze przez kilka minut.
Do naczynia, z którego będziemy jeść wsypujemy ugotowaną kaszę jaglaną - ilość dowolna. Następnie dodajemy Chakalakę. Możecie wymieszać kaszę z Chakalaką lub tylko polać kaszę. Ja wymieszałem. :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation