Kuchnia

Mięso

Karkówka pieczona w soku z ogórków

Wersja zapiekanej karkówki w soku z ogórków konserwowych, obłożona pieczarkami, cebulką i papryką... Super krucha, delikatna, po prostu pyszna. Moja ulubiona, niezawodna na świątecznych i imprezowych stołach.
Przepis uzyskany pocztą pantoflową, od sąsiadki mamy.

Źródło:
Apetyt i Smak: kwiecień 2012

Dla 4 osób:

4 plastry pokrojonej w 1-2 cm plastry karkówki
przyprawy do mięsa: sól, pieprz, papryka mielona, czosnek granulowany, rozmaryn, tymianek, majeranek, ew. suszona natka pietruszki
20 dag pieczarek
1 papryka czerwona
1 cebula
2 duże ogórki konserwowe
szklanka soku z ogórków konserwowych
1 łyżka koncentratu pomidorowego

Plastry karkówki natrzeć przyprawami i najlepiej zostawić na noc w lodówce.
Następnego dnia karkówkę podsmażyć na oleju z dwóch stron. Cebulę posiekać, pieczarki pokroić w plasterki, przesmażyć razem. Paprykę pokroić w paski, ogórki w drobną kosteczkę.
Na dno naczynia żaroodpornego ułożyć plastry karkówki. Przykryć pieczarkami z cebulą, posypać papryką i pokrojonymi w kostkę ogórkami. Sok z ogórków wymieszać z koncentratem pomidorowym, całość zalać sokiem.
Piec ok. 1godz. i 20 min. w 180 stopniach. Po godzinie pieczenia sprawdzić widelcem mięso, być może będzie już miękkie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation