Humor
Na poprawę humoru
Sernik bananowy z mascarpone bez pieczenia
Składniki:
100g herbatników (około 12 sztuk)
50-60g masła
2-3 banany
sok wyciśnięty z 1 cytryny
masa mascarpone
500g mascarpone
200g białej czekolady
2 łyżeczki żelatyny
2 łyżki zimnej wody
2 łyżki gorącej wody
masa śmietankowa
50g czekolady deserowej
2 łyżki wody
1 jajko
150ml śmietanki 30% lub 36%
1 łyżka cukry pudru
1 łyżeczka żelatyny
2-3 łyżki wody
Wykonanie:
- herbatniki rozdrobnić, masło rozpuścić, wsypać pokruszone herbatniki i wymieszać, powstanie z nich coś na kształt mokrego piasku
- tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, na spodzie rozłożyć masę z herbatników, wyrównać tak, by przykryła równo spód, mocno ugniatając
- spód schłodzić 30-40 minut w lodówce
- żelatynę na masę mascarpone wymieszać z 2 łyżkami zimnej wody, gdy napęcznieje, zalać 2 łyżkami gorącej wody, wymieszać i pozostawić do lekkiego ostygnięcia
- białą czekoladę pokruszyć na kawałki, rozpuścić w kąpieli wodnej, zostawić do ostygnięcia
- mascarpone nie powinno być prosto z lodówki
- gdy czekolada i żelatyna ostygną, mascarpone krótko zmiksować, by powstała gładka masa, dodawać stopniowo rozpuszczoną czekoladę, wymieszać lub zmiksować do połączenia składników (nie robić tego zbyt długo, gdyż masa może się zwarzyć)
- do lekko ostudzonej żelatyny dodać stopniowo 2-3 łyżki masy mascarpone, za każdym razem dokładnie mieszając
- żelatynę stopniowo wlać do masy, cały czas mieszając
- z cytryny wycisnąć sok, 1-1,5 banana pokroić na dość grube plasterki, moczyć je w soku z cytryny i układać na spodzie z herbatników
- masę mascarpone wyłożyć na banany, wyrównać i schłodzić w lodówce do zastygnięcia masy
- czekoladę deserową rozpuścić w kąpieli wodnej z 2 łyżkami wody, zdjąć z ognia, dodać roztrzepane jajko, dokładnie wymieszać, jeszcze chwilę podgrzewać mieszając, by czekolada się nie przypaliła
- czekoladę zostawić do wystygnięcia
- żelatynę rozpuścić w 2-3 łyżkach zimnej wody, gdy napęcznieje, wstawić na 10-15 sekund do kuchenki mikrofalowej, po wyjęciu wymieszać i pozostawić do wystygnięcia
- śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder
- ubitą śmietankę stopniowo wymieszać z ostudzoną czekoladą
- masę czekoladową połączyć z żelatyną, wymieszać
- 1-1,5 banana pokroić na plasterki, moczyć je w soku z cytryny i poukładać na zastygniętej masie mascarpone
- na banany wylać czekoladową masę śmietankową, wyrównać i schładzać przez kilka godzin w lodówce
MA==