Ogród

Napoje

Sweet Medicines: Lemoniada Jeżynowa
Trochę czuję, że lekko przesadzam z tymi lemoniadami, ale nazbierałam tyle jeżyn, że wystarczyły na lody, drożdżówki i jeszcze sporo zostało. Szkoda więc byłoby nie wykorzystać ich właśnie na lemoniadę, skoro wciąż mamy taką piękną pogodę.

Składniki
1 kg jeżyn
1,5 litra wody
1 szklanka cukru
Do podania
Sprite
Plasterki cytryny lub limonki
lód

Jeżyny płuczemy w zimnej wodzie. Wrzucamy je do rondla, zalewamy wodą, wsypujemy cukier. Stawiamy na dużym ogniu. Gdy jeżyny zaczną się gotować, zmniejszamy ogień i gotujemy je przez 15 minut. Przelewamy syrop przez gęste sitko, przecieramy resztki owoców, pestki.

Odkładamy syrop do wystygnięcia na około 40 minut. Następnie wkładamy go do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Syrop nalewamy do połowy szklanki, dopełniamy spritem. Podajemy z lodem i plasterkami cytryny lub limonki.

Smacznego ;)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation