Kuchnia

VEGE

ZAPIEKANKA Z CUKINII | Lepszy Smak

Uwaga:)
Autorka przepisu sugeruje aby zapiekankę podawać z „czapą jogurtu greckiego”. Ja podawałam ją w kilku wersjach:
– jako dodatek do zupy kremu pomidorowego
– z sosem adżika jako dodatek do „sztuki mięsa”
– polaną sosem grzybowym, jako dodatek do pieczeni wołowej.

Składniki:
1 kg cukinii (zamiennie marchwi lub mieszanki tych warzyw)
1 cebula
15 cm kawałek pora
2 ząbki czosnku
4 jajka
2 łyżki oliwy z oliwek
1-2 łyżki tartego parmezanu
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
sól
świeżo zmielony pieprz

Wykonanie:
Warzywa zetrzeć na tarce o dużych oczkach. (Uwaga: Można je dodatkowo posolić i pozostawić na sitku aby odciekł nadmiar soku.) Dodać posiekaną drobno cebulę i pora, jajka, przepuszczony przez praskę czosnek. Składniki wymieszać, doprawić solą, pieprzem i bazylią.

Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej masę warzywną i oprószyć parmezanem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C na 45 minut.

Uwaga:)
Radzę aby do pieczenia zapiekanki używać szczelnej formy, np. szklanej albo tortownicę dobrze zabezpieczyć folią aluminiową.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation