Inne

like...

KOLOROWA KUCHNIA: Chlebki Naan

Składniki na 8 chlebków:

2 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
2 łyżki ciepłego mleka
1/3 kubka jogurtu naturalnego
1/3 kubka mleka
1 ubite małe jajko
1 łyżka masła ghee [klarowane masło] (lub oliwy z oliwek, lub roztopionego zwykłego masła)
1 łyżka suchych drożdży
1 łyżka cukru


Dodatkowo:

1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki lub kolendry
3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
1 łyżka roztopionego masła
folia aluminiowa


Wykonanie:

Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem oraz cukrem, pozostawiamy na 10 minut w ciepłym miejscu, aż masa się spieni.
W osobnej misce mieszamy mleko, jogurt, jaja oraz ghee.
W dużej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia oraz sól. Robimy wgłębienie, wlewamy drożdże a następnie mokre składniki. Całość mieszamy i zagniatamy. Wyrabiamy ciasto przez 10-15 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Formujemy kulę.
Natłuszczamy oliwą miskę, przekładamy do niej ciasto, które obtaczamy w oliwie, tak, aby było delikatnie, całe nią pokryte. Miskę przykrywamy wilgotną ściereczką i umieszczamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 2-3 godziny (ma podwoić objętość).
Piekarnik nagrzewamy do 200°C.
Wyjmujemy ciasto i ponownie je wyrabiamy przez 2-3 minuty, aż będzie gładkie (podsypujemy je delikatnie mąką). .
Ciasto dzielimy na 8 części. Z każdej formujemy kulę i rozwałkowujemy na kształt owalu. Chlebki układamy na podsypanej mąką powierzchni i odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut.
Blachę wykładamy folią aluminiowa, układamy na niej po 3 chlebki, smarujemy je roztopionym masłem. Posypujemy natką pietruszki oraz czosnkiem, pieczemy 8-10 minut, aż się lekko przyrumienią.
Smacznego!

* chlebki można posmarować tylko masłem i niczym nie posypywać, można tez posypać np. czarnuszką, cebulą lub innymi ziołami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation