Kuchnia

na deser

Zdrowy i niskokaloryczny deser ? Oto on - panna cotta na jogurcie greckim z truskawkami.

porcje: 4 (foremki o średnicy 7 cm)
wartość energetyczna porcji: 230 kcal
czas: 45 minut + chłodzenie

3 paczki herbatników
1 czubata łyżka gorzkiego kakao
3 łyżki masła
400 g gęstego jogurtu greckiego light
2 czubate łyżki cukru pudru
1/2 szklanki mleka 2%
4 łyżki żelatyny
2 szklanki truskawek (mogą być mrożone)
1/2 szklanki wody
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej

Herbatniki pokrusz na pył w blenderze lub łyżką w misce. Dodaj kakao i wymieszaj dokładnie. Masło rozpuść i dodaj do masy aż do połączenia składników. Masę nałóż do szklanych foremek, ugnieć za pomocą szklanki o płaskim dnie aż będzie nieco bardziej zbita. Włóż do lodówki na aż stwardnieje.
Żelatynę zalej kilkoma łyżkami zimnej wody i odstaw na ok. 5 minut aż napęcznieje. Dodaj gorące mleko i wymieszaj dokładnie aż do całkowitego rozpuszczenia żelatyny.
Jogurt wymieszaj dokładnie z cukrem pudrem. Dodaj mleko z żelatyną i ponownie wymieszaj. Masę przelej do foremek z wcześniej przygotowanym ciasteczkowym spodem i ponownie wstaw do lodówki. Masa powinna dość szybko zacząć tężeć, przed podjęciem dalszych kroków poczekaj jednak ok 15 minut.
Truskawki wrzuć do garnka o grubym spodzie dolej 2-3 łyżki wody i zagotuj pod przykryciem aż rozpadną się zupełnie. W osobnym naczyniu wymieszaj zimną wodę z mąką ziemniaczaną. Przygotowaną miksturę wlej do gotującej się truskawkowej masy, zamieszaj kilka razy i zestaw z ognia. Poczekaj aż masa ostygnie, ale nie zupełnie (nie pozwól jej stężeć). Chłodną wykładaj na wierz panna cotty i ponownie umieść w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation