Kuchnia
Do chleba
Zielenina: Przepyszny chleb z Tartine Bakery!
Na 1 bochenek:
leaven:
•1 łyżka aktywnego, żytniego zakwasu
•100 g letniej wody
•50 g mąki pszennej chlebowej (typ 750)
•50 g mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 2000)
Wszystkie składniki mieszamy, nakrywamy dość szczelnie o odstawiamy do fermentacji w temperaturze pokojowej na kilkanaście godzin, najlepiej na całą noc. Leaven jest gotowy, gdy nabrany łyżeczką pływa na powierzchni wody. Jeżeli nie wypływa należy go pozostawić jeszcze na kilka godzin.
Chleb właściwy:
•350 g mąki + 25g
•1 łyżeczka soli
•400 g mąki pszennej chlebowej
•100 g pełnoziarnistej mąki chlebowej
100 g leaven rozpuszczamy w 350 g wody, dodajemy mąki (bez soli), wyrabiamy aż składniki się połączą - zrobiłam to łopatką do zgarniania ciasta. Odstawiamy, aby ciasto odpoczęło na 30 minut. Po tym czasie dodajemy sól i resztę wody, ponownie wyrabiamy. Przekładamy do naoliwionej miski. Składamy 6 razy co 30 minut, robiłam to łopatką. Tutaj film instruktażowy jak to robić.
Po tym czasie przekładamy ciasto na omączoną powierzchnię, ponownie składamy, odstawiamy na 20 minut, nakryte aby nie wyschło. Po tym czasie przekładamy albo do omączonego/wyłożonego koszyka do wyrastania chleba albo do naoliwionej miski jak u mnie. Piekłam ten chleb kilka razy i zdecydowanie najsmaczniejszy jest, gdy ostatnie wyrastanie jest długie i w zimnie, czyli nocka w lodówce ;-)
Piekarnik nagrzewamy wraz z naczyniem do 250 stopni. Po osiągnięciu temperatury przekładamy chleb do nagrzanego naczynia (uważamy, aby się nie poparzyć!), po prostu miska do góry nogami i siup ;-) Nie trzeba się przejmować, że chleb "siądzie", pozbiera się przy pieczeniu ;-) Nacinamy wierzch jakbyśmy odcinali górę - żyletką lub nożem namoczonym w wodzie, robimy to śmiało i głęboko.
Chleb pieczemy pierwsze 20 minut z nakrycie w 230 stopniach (zmniejszamy temperaturę po włożeniu naczynia z powrotem do piekarnika), następnie zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy kolejne 25 minut. Studzimy na kratce. Gotowe! :)
MA==