Kuchnia

kuchnia

SKŁADNIKI NA CIASTO NALEŚNIKOWE:

3 szklanki mąki tortowej
4 jajka, duże
1 szklanka mleka
1/3 szklanki oleju
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki soli
5 łyżek cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1,5 szklanki wrzącej wody


SKŁADNIKI NA BUDYŃ:

1 szklanka mleka
2/3 szklanki śmietanki 30 %
2/3 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
4 żółtka, duże
3 łyżki mąki tortowej
4 łyżki masła
szczypta soli
kilka kropel ekstraktu z wanilii lub esencji


SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANOWY:

1 szklanka śmietanki 30 %
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki żelatyny
1/4 szklanki gorącej wody
szczypta soli


DODATKOWO:

kilka truskawek pokrojonych w plastry
ok. 100 g truskawek do dekoracji
Zaczynamy od kremu budyniowego. Żółtka ucieramy z cukrami, następnie dodajemy przesianą mąkę i mieszamy. Mleko, śmietankę, masło oraz sól doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając niewielkim strumieniem dodajemy do żółtek. Ponownie doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Owijamy folią spożywczą i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia oraz solą. Następnie dodajemy cukier, cukier waniliowy, lekko roztrzepane jajka, mleko, olej – dokładnie łączymy. Cały czas mieszając powoli wlewamy wrzącą wodę. Ciasto powinno mieć konsystencję przypominającą śmietankę kremówkę, płynną bez grudek.

Smażymy cienkie naleśniki na patelni o śr. 24 cm, co jakiś czas przecierając ręcznikiem kuchennym nasączonym olejem. Gotowe placki zostawiamy do całkowitego wystudzenia.

Każdy placek smarujemy budyniem tak, aby wystarczyło na wszystkie naleśniki. Co kilka warstw naleśników układamy ok. 5-6 plasterków truskawek na kremie budyniowym i przykrywamy następnym naleśnikiem. Powinien powstać równy i dosyć wysoki torcik naleśnikowy.

Żelatynę mieszamy z gorącą wodą do rozpuszczenia. Zimną kremówkę ubijamy ze szczyptą soli. Pod koniec dodajemy przesiany cukier puder oraz rozpuszczoną żelatynę o temp. pokojowej. Kremem smarujemy wierzch oraz boki ciasta. Spodem łyżki dotykamy jeszcze nie stężałego kremu i tworzymy fikuśne kształty. Wierzch dekorujemy przekrojonymi truskawkami. Chłodzimy min. 2-3 godz lub całą noc. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation