Inne

ziemniaki

Sio-smutki: Ziołowe ziemniaczki smażone na mleku
Składniki na jedną porcję:
5-6 niewielkich młodych ziemniaków
spora ilość posiekanych: koperku, natki pietruszki, szczypiorku, majeranku i tymianku
sól, pieprz do smaku
1 łyżeczka oleju lub oliwy
ok. pół szklanki mleka (3,2%)
Przygotowanie:
Obrane lub porządnie wyszorowane ziemniaki kroję na ósemki, przekładam na patelnię z rozgrzanym tłuszczem, lekko solę i pod przykryciem smażę 3-4 minuty, by się lekko zrumieniły. Następnie dolewam 1/3 mleka, mieszam i pod przykryciem na mniejszym ogniu smażę dalej - powtarzam ten proces co kilka minut dolewając mleko (to będzie wyparowywać). Gdy dolewam mleko ostatni raz, dodaję posiekane zioła, mieszam by wszystkie ziemniaki się nimi pokryły, doprawiam solą i pieprzem. Ziemniaki powinny być miękkie po ok. 15 minutach. Podaję jako samodzielne danie, z surówką.
Przepis autorski.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation