Kuchnia

na słodko

KAWOWY PUDDING

Składniki:
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Jacobs
2 szklanki mleka
3 łyżki cukru
3 jajka
½ łyżeczki cynamonu
Sos:
¾ szklanki gestej śmietany
2 łyżki zaparzonej kawy Jacobs (espresso)
250 g wiórków białej czekolady

Przygotowanie:
Skarmelizuj cukier i przełóż na dno naczynek żaroodpornych.
W blenderze zmiksuj jajka, dodaj mleko, kawę i cynamon, a następnie wylej masę na karmelowy spód.
Przygotuj kąpiel wodną: przygotuj większe naczynie żaroodporne, wypełnione letnią wodą, w którym umieść naczynie z masą. Wstaw naczynie do piekarnika rozgrzanego do 160°C, na ok. półtorej godziny. Odstaw do ostygnięcia.
Podawaj z sosem.
Sos do puddingu:
W rondelku podgrzej śmietankę z kawą, prawie do zagotowania. Odstaw, dosyp wiórki czekoladowe. Po kilku minutach wymieszaj na gładką masę.
Czas wykonania: 2 godziny
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation