Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Śniadania Wege Futrzaka: 308. Czekoladowe kruche ciasto z rabarbarem, niby sernik.
Być może przypomina sernik, jednak nim nie jest.
Słodkie, zwarte ciasto - po prostu.



(inspiracja)

♥ 5 żółtek
♥ 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
♥ 1 szklanka cukru
♥ 200g masła
♥ 2 budynie czekoladowe w proszku
♥ 2 łyżeczki proszku do pieczenia
♥ łyżka soku z cytryny

Mieszamy wszystkie suche składniki, dodajemy żółtka, sok z cytryny i masło, zagniatamy ciasto. (ciężko się zagniata ale jakoś daje radę ;))
Dzielimy na 2 części - 1/3 i 2/3.
Owijamy folią aluminiową, wkładamy do zamrażarki na ok. 40 minut.
Formę smarujemy masłem i wysypujemy kaszą manną lub bułką tartą.
2/3 ciasta rozkruszamy w palcach i wylepiamy dno formy, nakłuwamy widelcem. (nie ma potrzeby ścierania go na tarce, bo dobrze się kruszy)
Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut, studzimy.

♥ 5 białek
♥ 500g kwaśnej śmietany 18%
♥ 1 i 1/3 szklanki cukru
♥ 1 budyń waniliowy w proszku
♥ 3/4 szklanki kaszy manny
♥ 800g rabarbaru (można mniej)

Rabarbar kroimy w kostkę.
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli i cukrem.
Dodajemy budyń, kaszę mannę i śmietanę.
Miksujemy na gładką masę. (będzie lejąca, ale taka właśnie ma być)
Masę wylewamy na podpieczone ciasto, układamy rabarbar, ścieramy na wierzch resztę ciasta.
Pieczemy ok. 60 minut w 180 stopniach.
Autor: Futrzakowa o 17:34
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation