Chleb pieczony na opak:)...pszenno-żytni z ziarnami
Zaczęłam jesienne eksperymenty chlebowe, dzisiaj o jednym z nich. O innych kombinacjach napisze niebawem.
Chleb pszenno-żytni, na dwóch zaczynach: drożdżowym i zakwasowym, z ziarnami.
Przez przypadek, a raczej przez niewłożenie okularów (!?) piekłam go w niższej niż zamierzałam temperaturze - 150stC :).
O dziwo, chleb pięknie wyrósł w piekarniku i upiekł się wspaniale!. Ciekawe doświadczenie, które początkowo mnie nieomal przeraziło (!!), a później przekonało, że w sprawie pieczenia chleba jeszcze duuuuużo do odkrycia przede mną.
Zestaw ziaren bardzo nam posmakował, chleb jest sprężysty, wilgotny i bardzo smaczny! Na pewno jeszcze nie raz go upiekę.
Polecam!
CHLEB PSZENNO-ŻYTNI Z ZIARNAMI
/1 bochen o wadze ok. 1kg/
zaczyn zakwasowy:
* 130g mąki żytniej chlebowej (typ720)
* 60g mąki żytniej razowej (typ 2000)
* 60g aktywnego zakwasu żytniego
* 180g wody
* 1/2 łyżeczki soli
* 1/2 łyżeczki cukru
Wymieszać i odstawić pod przykryciem w temp. pokojowej na 8-12 godzin.
zaczyn drożdżowy:
* 250g mąki pszennej chlebowej (typ 750, 850 lub 650)
* 225g wody
* 10g świeżych drożdży
* 1/2 łyzeczki soli
* 1/2 łyzeczki cukru
Wymieszać, przykryć i pozostawić na blacie kuchennym na 8-12 godzin.
Po tym czasie połączyć zawartość obu misek i dodać:
* 170g mąki pszennej chlebowej
* 30g mąki żytniej razowej
* 1,5 łyżeczki soli
* 1 łyżeczka cukru
* 2 ugotowane i rozgniecione ziemniaki
* 3 łyżki siemienia lnianego
* 1/2 szkl słonecznika
* 3 łyżki czarnuszki
Dobrze wyrobić ciasto, można mikserem (co preferuję:)) lub ręcznie przez ok 10-12 minut. Ciasto będzie dość luźne ale elastyczne i gładkie.
Miskę przykryć folią i odstawić do fermentacji na ok 1 godzinę. Chleb można upiec w foremce albo w garnku żeliwnym***.
pieczenie w foremce:
Kiedy ciasto podwoi objętość lekko odgazować i przełożyć do większej foremki (np 26x15cm).
Włączyć piekarnik nastawiając temp 150stC.
Odstawić przykryte ściereczką do ponownego rośnięcia na czas nagrzania piekarnika, tzn na ok 40-45 minut.
Włożyć chleb do piekarnika i piec 35 minut, po czym zwiększyć temperaturę do 200stC i dopiec jeszcze przez ok 30 minut, aż będzie ładnie wypieczony.
pieczenie w garnku żeliwnym:
Ciasto po pierwszym wyrastaniu przełożyć do miski lub koszyka wyściełanego papierem do pieczenia, o wielkości garnaka w którym będziemy piekli. Po wyrośnięciu i nagrzaniu piekarnika z garnkiem, przekładamy ostrożnie chleb razem z papierem do gorącego garnka i przykrywamy pokrywką. Pieczemy ok 35 minut, zdejmujemy pokrywkę i zwiększamy temp do 200stC. Dopiekamy przez kolejne 30-35 minut aż chleb będzie mocno rumiany.
***Ja upiekłam 2 chleby równocześnie, jeden w garnku a drugi w foremce.
Obydwa upiekły się w jednym czasie, tak samo dobrze wyrosły i ładnie się zrumieniły. Trzeba ułatwiać sobie życie, prawda?:))
Smacznego!
http://smakiaromaty.blogspot.com/2011/09/chleb-pieczony-na-opakpszenno-zytni-z.html