Inne

kulinarnie-chlebki,bułeczki,paszteciki,pizze

Chleb ze słoika - odsłona II

Drugi ze słoikowych eksperymentów, przyznam że chleby wychodza zaskakująco smaczne i bardzo ładnie się pieką..
Chleb z płatkami owsianymi, żurawiną i orzechami włoskimi. Bardzo przypadł mi do gustu, nie wiem czy nie bardziej niż 'ciemny ze słonecznikiem'. Ten jest odrobinę lżejszy, ma ładnie dziurkowany miąższ i chrupiącą skórkę.
Zasada pieczenia i dobór słoja identyczna jak w ciemnym chlebie ze słonecznikiem (http://smakiaromaty.blogspot.com/2013/01/ciemny-chleb-ze-soika.html)
Tym razem do wysypania słoika użyłam ziaren słonecznika, polecam!

CHLEB JASNY Z ŻURAWINĄ I ORZECHAMI WŁOSKIMI
/chleb pieczony w 1,5 l słoju/

* 1,5 szkl mąki pszennej chlebowej
* 2/3 szkl płatków owsianych
* 2 łyżki jogurtu naturalnego
* 1,5 szkl ciepłej wody
* 1 łyżka melasy w płynie
* 1 saszetka syszonych drożdży
* 1/4 szkl przechów włoskich
* 1/4 szkl suszonej żurawiny
* 1 łyżeczka soli morskiej

W ciepłej wodzie rozpuścić melasę i suche drożdże. Wymieszac, przykryć i odczekać 10 minut.
W misce wymieszać resztę składników, dolać wodę z drożdżami i wymieszać dokładnie.
Słoik wysmarować masłem i wysypać ziarnami słonecznika lub płatkami owsianymi. Przełożyć ciasto do słoika, nie wyżej niż do połowy wysokości. Wierzch posypać ziarnami, nakryć słoik przykrywką i umieścić go na niskim poziomie w piekarniku. Włączyć piec nastawiając temp 160stC. Czas pieczenia - 3 godziny.
Po wyłączeniu piekarnika wyjąć chleb na kratkę i dobrze ostudzić przed krojeniem.
Smacznego!

http://smakiaromaty.blogspot.com/2013/01/chleb-ze-soika-odsona-ii.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation