Kuchnia

przetwory

gruszki w syropie

zalewa:
1 l wody
50-70 g cukru
+
1 kg gruszek twardych
1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego do każdego słoika
kora cynamonu, laska wanilii, kwasek cytrynowego do wyboru wg uznania

Składniki zalewy mieszamy. Najlepiej aby cukier w całości się rozpuścił.
Gruszki obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy tak jak uważamy. Wkładamy do miski z zakwaszoną wodą sokiem z cytryny lub kwaskiem. Zapobiegnie to ich czernieniu zanim włożymy do słoika i zalejemy zalewą.
Do wcześniej wyparzonych słoików wsypujemy 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego (1/2 do każdego słoika). Układamy ściśle gruszki. Zalewamy zalewą. Kto chce można włożyć laskę wanilii lub korę cynamonu. Zakręcamy, pasteryzujemy 15-20 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation