Kuchnia

drożdżówki, ciasto drożdżowe,

Malinianki
Składniki na 12 malinianek:



* 550 g mąki pszennej tortowej

* 250 ml mleka 3,2%

* 100 g masła

* 2 pełne łyżki mascarpone (ok. pół opakowania 250 gramowego)

* 2 jajka

* 6 pełnych łyżek cukru

* 1 łyżka cukru waniliowego

* 30 g świeżych drożdży

* 1 szczypta soli

* ok. 300 g świeżych malin



Lukier:



* 1 pełna szklanka cukru pudru (z czubkiem)

* 3 łyżki zimnej wody



Pokruszone drożdże łączymy z 5 łyżkami ciepłego mleka, 1 łyżką cukru i 2 pełnymi łyżkami mąki. Odstawiamy na około 20 minut aby zaczyn wyrósł.

W tym samym czasie do garnka wlewamy pozostałe mleko, dodajemy mascarpone, masło, resztę cukru i cukier waniliowy. Podgrzewamy do chwili aż masło i ser się rozpuszczą, co jakiś czas mieszając trzepaczką. Po zdjęciu z ognia mleko przelewamy do miseczki aby szybciej wystygło. Do przestudzonego mleka (powinno nadal być ciepłe, ale nie gorące) dodajemy jajka i rozbijamy je widelcem.

Do dużej miski wsypujemy pozostałą mąkę i dodajemy sól. Wlewamy mleko z jajkami i wyrośnięty zaczyn. Zagniatamy ręcznie lub przy pomocy maszyny z hakiem przez około 5-7 minut. Ciasto będzie bardzo mocno kleić się do rąk, ale takie powinno być. Dzięki temu malinianki będą puszyste i delikatne.

Wyrobione ciasto oprószany mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 minut.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 kulek, które następnie formujemy w płaskie placki i na ich środek nakładamy jagody maliny (jeśli są kwaśne, można je oprószyć cukrem pudrem). Bułeczki mocno zlepiamy i odkładamy łączeniem do dołu na około 20 minut aby jeszcze troszkę wyrosły.

Malinianki pieczemy w 200 stopniach przez około 15-20 minut (do lekkiego zrumienienia) a następnie studzimy je na kratce. Nie należy ich zbyt mocno zrumienić, gdyż przepieczone ciasto traci swoją delikatność.

Przestudzone bułeczki lukrujemy.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation