Kuchnia

Przepisy

Jak przygotować doskonałą Pizzę.
Kilka porad, które pozwolą Wam osiągnąć w domowych warunkach rezultat jak z włoskiej pizzerii. Ponieważ to właśnie odpowiednie ciasto oraz dobry sos, stanowią bazę pizzy i decydują o jej ostatecznym smaku.

Teraz pizza nie będzie miała przed Wami już żadnych tajemnic!

Odpowiednia mąka

To najważniejsza kwestia. Można użyć zwykłej mąki pszennej (typ 500 lub 550), ale niestety efekt nie będzie ten sam. Włoska mąka różni się od polskiej, dlatego warto trochę poszukać w sklepach lub internecie i kupić oryginalną włoską mąkę typ 00 – to mąka idealna do robienia pizzy i jej właśnie używa się we Włoszech.

Długie wyrabianie

Ciasto na pizzę trzeba naprawdę dobrze wyrobić – przez minimum 15 minut. Dzięki temu będzie gładkie i elastyczne. Można wyrabiać ręcznie, można też użyć robota lub miksera z hakami do ciasta drożdżowego, co polecam. Zależnie, którą metodę wybierzemy, czas wyrabiania może być różny. Zauważymy gdy nasze ciasto się zmieni – nabierze elastyczności, stanie się gładkie i nie będzie się kleić.

Rozciąganie ciasta

Kształtowanie spodów do pizzy – tutaj okaże się, czy dobrze wyrobiliśmy ciasto czy nie. Dobrze wyrobione nie będzie sprawiało problemów przy rozciąganiu i w miarę łatwo ukształtujemy spody. Bo ciasto powinniśmy kształtować właśnie przez rozciąganie na kształt koła. Nie należy używać wałka bo ten niepotrzebnie „wypchnąłby” powietrze z ciasta.

Gdy będziecie rozciągać ciasto, może Wam się wydawać, że jest go za mało. Ale tak właśnie powinno być. Prawdziwa włoska pizza powinna być cieniutka i chrupiąca. Dlatego tak ważne jest wspomniane wyrabianie – dzięki temu będziemy w stanie rozciągnąć niewielką ilość ciasta na odpowiednią wielkość.

Prawdziwy, gęsty sos

Tajemnicą dobrej pizzy jest również sos – wiadomo, że najlepszy będzie domowy, z prawdziwych pomidorów. Ale muszą to być najlepsze, dojrzałe, słodkie pomidory. Dodatkowo jeszcze gatunek odpowiedni do robienia sosów. Większość z nas nie ma szans takich pomidorów dostać, więc najlepiej wykorzystać wysokiej jakości pomidory z puszki, które stanowią najlepszą bazę wszelkich włoskich sosów. Są to odpowiednie gatunki, dojrzewające w słońcu, pełne smaku, który został w odpowiednim momencie zamknięty w puszce.
Przy robieniu sosu do pizzy ważny jest czas jego przyrządzania – trzeba mu dać ok. 40 minut do 1 godziny, by odparował i stał się odpowiednio gęsty, bo nie chcemy rozmoczyć naszej pizzy. Pozwólmy mu odparować na bardzo wolnym ogniu. Następnie zmiksujmy sos blenderem, by łatwiej było go równomiernie rozprowadzić na pizzy.

Podstawową przyprawą w sosie jest oregano, natomiast można dodać też inne zioła jak bazylia czy trochę tymianku, jeśli nie będzie ich później na wierzchu pizzy.

O tym, czym doprawiamy sos, pamiętajmy robiąc dwie najprostsze pizze czyli Marinarę i Margheritę. Bowiem dodatki do Marinary to pomidory (sos), oregano, czosnek i oliwa, natomiast do Margherity: pomidory (sos), mozzarella, bazylia i oliwa.

Dodatki

Ważna kwestia to dodatki – należy zachować umiar w ich ilości na jedną pizzę. To powinna być pizza z dodatkami, a nie na odwrót. Nasze ciasto jest cieniutkie i powinno móc utrzymać ciężar dodatków, tak by nie łamało się lub nie opadało podczas jedzenia.

Liczy się również umiar w rodzaju. Tak naprawdę najlepsze pizze opierają się na 3 – 5 dodatkach. Ważniejsze by były one odpowiedniej jakości i świeże.

Dodatki nie mogą być również zbyt mokre, bo rozmiękczą nam ciasto i spód nie będzie chrupiący.

Pamiętajmy, że część dodatków nie znosi wysokiej temperatury i dodajemy je już po upieczeniu pizzy – np. wszelkie liście, jak bazylię czy rukolę. A na przykład parmezan, zależnie od rodzaju pizzy, możemy zapiec lub posypać świeżo starym już upieczoną pizzę.

Zobacz jakie rodzaje pizzy możesz przyrządzić, wybierając odpowiednie dodatki do bazowego ciasta i sosu.

Pieczenie

I na koniec pieczenie – staramy się uzyskać w domu warunki zbliżone do pieca do pieczenia pizzy, w którym temperatura dochodzi do kilkuset stopni. Dlatego pieczmy pizzę w najwyższej temperaturze jaką mamy dostępną w piekarniku. Żeby polepszyć warunki pieczenia, możemy użyć dziurkowanych blach do pizz lub kamienia do pieczenia pizz, który najpierw rozgrzewamy w piekarniku i na nim kładziemy pizzę.

Pizzę najlepiej umieścić trochę poniżej środkowej półki piekarnika, lub ewentualnie na środkowej. To zapewni nam najlepsze wypieczenie w warunkach domowych. Nie umieszczajmy pizzy na skrajnie górnej lub dolnej półce, bo albo przypalimy spód, albo dodatki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation