Kuchnia

jedzonkowo

Miętówka
Nalewka miętowa poza tym, że świetnie rozgrzewa w zimowe wieczory ma również swoje zalety lecznicze :)
Polecam szczególnie ten trunek. Ma niesamowity smak i do tego piękny intensywny kolor.
Oczywiście jak to bywa przy przyzrządzaniu domowych napitków, oprócz wymaganych skladników potrzeba też dużo cierpliowści :)
Domowe nalewki zyskują na smaku wraz z upływem czasu...

Przepis zasięgnięty ze strony www.nalewka.info.pl

Składniki:
12-13 łodyżek z listkami świeżej mięty (ok.25 cm długości)
80 dag cukru
1 l spirytusu
1,5 l wody

Miętę wypłukać i osuszyć,pokroić na kawałki po kilka centymetrów.
Wrzucić do słoja 5 litrowego i zalać spirytusem.
Pozostawić na 2 dni potrząsając często słojem.
Wodę zagotować z cukrem i chwilę podgotować,aż otrzymamy delikatny syrop.
Wystudzić, zimny syrop wlać do słoja i wymieszać.
Przecedzić nalewkę a następnie przefiltrować.
(Filtrację musiałam powtorzyć trzykrotnie do uzyskania przejrzystej barwy)
Rozlać do butelek.Odstawić na min. 2 tygodnie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation