Kuchnia

GLUTEN FREE

Kotlety z kaszy jęczmiennej - jak zrobić? Przepisy na przystawki, kanapki i tosty WINIARY
Potrzebne składniki:
kasza jęczmienna (300 g)
ser żółty (100 g)
koperek (1 pęczek)
jajko (1 sztuka)
sól i pieprz (1 szczypta)
przyprawa gyros (1 łyżka)
pieczarki dużych (5 sztuk)
cebula (2 sztuki)
tłuszcz do smażenia (1 dag)
bułka tarta (3 łyżki)
Zaloguj się, aby
dodać do listy zakupów »
Sposób przygotowania
Kaszę ugotować na sypko w osolonej wodzie, ostudzić dodać jajko
Cebulę obrać, pokroić w kostkę przesmażyć na tłuszczu na złoty kolor. Pieczarki umyć, osączyć , pokroić , poddusić na tłuszczu. Doprawić do smaku solą i pieprzem
Wymieszać pieczarki z jedną cebulą, drugą dodać do kaszy. Ser zetrzeć na tarce.
Do miski z kaszą, dodać ser, koperek umyty i pokrojony
Następnie dodać sól, pieprz i przyprawę gyros
Kaszę dokładnie wymieszać
Z kaszy formować kulki, spłaszczyć w ręku , nałożyć farsz
Dokładnie zlepić i i uformować kulkę.
Obtaczać w tartej bułce
Układać kulki na talerzu
Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Usmażone kotleciki posypać koperkiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation