Kuchnia

Pierogi i kluski

PIECZONE PIEROGI Z KURCZAKIEM, SZPINAKIEM, BROKUŁAMI I ...


Przypomnę składniki na ciasto (na 6-8 dużych pierogów):


2 szklanki mąki pszennej
200 g masła śmietankowego
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki śmietany 18%



Farsz

1 podwójna pierś z kurczaka

200g mrożonego szpinaku [może być już ze śmietaną]

1 brokuł [500g]

1 i 1/2 dużej cebuli

15 dkg sera żółtego

Vegeta

3 ząbki czosnku

WYKONANIE

Mąkę z solą i proszkiem do pieczenia siekamy szerokim nożem z zimnym masłem. Dodajemy śmietanę i zagniatamy ciasto.

Jeśli ciasto nie będzie się lepiło, można dodać odrobinę wody. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut.

W tym czasie robimy farsz: kurczaka i cebulkę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na patelni. W garnku podgrzewamy szpinak, dodajemy do niego podsmażonego kurczaka z cebulką. Brokuł kroimy na małe różyczki i dodajemy do pozostałych składników [jeśli chcemy, żeby brokuł był bardzo miękki, to możemy go zblanszować wcześniej 5 minut w gorącej wodzie]. Wyciskamy czosnek przez praskę i doprawiamy Vegetą. Ddajemy starty żółty ser i mieszamy.

Ciasto wałkujemy na placek o grubości 5mm i wycinamy z niego koła o średnicy 16-18 cm. Na każde koło nakładamy porcję farszu, pierogi sklejamy i smarujemy rozmąconym jajkiem.

Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez około 30 minut w temp. 180 stopni.

Podajmy np z sosem czosnkowym [oczywiście własnej produkcji :)].
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation