Kuchnia

DESEROWO

Sernik kremowy bez spodu
Składniki:

1kg sera trzykrotnie mielonego o temperaturze pokojowej
250g serka mascarpone o temperaturze pokojowej
1 szklanka cukru
4 lekko czubate łyżki mąki pszennej
6 jaj o temperaturze pokojowej
200 ml śmietany 30% o temperaturze pokojowej
4 łyżeczki ekstraktu z wanilii
szklanka kwaśnej śmietany 18%
3 łyżki cukru
Sposób przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do 175 stopni.
Utrzyj na niewielkich obrotach ser z mascarpone, cukrem i mąką.
Stopniowo dodawaj po kolei jajka.
Na koniec dodaj śmietanę i ekstrakt z wanilii
Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i wylej serową masę.
Piecz 20 minut w 175 stopniach, a następnie 1,5 godziny w 120 stopniach.
Wymieszaj śmietanę z trzema łyżkami cukru i rozsmaruj na upieczony sernik.
Piecz jeszcze 20 minut.
Ostudź sernik na metalowej kratce a następnie włóż na noc do lodówki.
Kremowy sernik jest pyszny z malinami lub sosem karmelowym
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation