Kuchnia

Pychota

Sernik na zimno z kiwi przepis | PozytywnaKuchnia.pl - przepisy kulinarne i filmy

Sernik na zimno z kiwi – przepis

Czas przygotowania: 15 minut

Czas tężenia: ok. 2-3 godziny

Składniki (na tortownicę o średnicy 21-24 cm):

Spód:

200 g podłużnych biszkoptów z galaretką lub innych ciastek niskokalorycznych (opcjonalnie)
1 kg twarogu 0% (zmielony podwójnie w maszynce; o temperaturze pokojowej)
200 ml jogurtu naturalnego 0% (o temperaturze pokojowej)
4 opakowania galaretki o smaku cytrynowym lub agrestowym (1 opakowanie to porcja na 500 ml płynu)
Wierzch:

500 g kremu jogurtowego
4 kiwi (obrane, pokrojone na plasterki)

Wykonanie:

Krok 1 (opcjonalny). Na dnie tortownicy wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia układamy biszkopty.

Krok 2. Twaróg mieszamy z jogurtem za pomocą miksera lub blendera. Opcjonalnie, zamiast twarogu i jogurtu, można wykorzystać gotowy, najlepiej odtłuszczony, twarożek sernikowy z wiaderka.

Krok 3. W ½ szklanki gorącej (ale nie wrzącej!) wody rozpuszczamy dokładnie wszystkie galaretki, rozcierając ewentualne grudki.

Krok 4. Rozmiksowując masę twarogową, wlewamy stopniowo galaretkę. Można też od razu utrzeć całość w blenderze, na wysokich obrotach, ale im wolniejsze wlewanie galaretki, tym większa szansa na masę bez grudek (chociaż takie małe, słodkie, zielone kropeczki w białej masie też są urocze i smaczne :).

Krok 5. Odstawiamy tortownicę do lodówki na 2-3 godziny (jeśli tortownica przecieka, warto zabezpieczyć spód większym talerzem lub miską).

Krok 6. Dekorujemy stężały sernik plasterkami kiwi i za pomocą szprycy ozdabiamy kremem jogurtowym. Można serwować od razu lub przechowywać w lodówce.
Smacznego
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation