Kuchnia
zupy,zupki
Zupa serowo-cebulowa
2 łyżki masła
łyżka oliwy
2 łyżeczki mąki
3 cebule
50 ml półwytrawnego białego wina
400 ml bulionu wołowego lub warzywnego
100 ml mleka 1,5%
100 g sera cheddar
gałązka tymianku
łyżeczka miodu
pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej
pół łyżeczki ostrej lub słodkiej papryki
świeżo mielony pieprz
łyżeczka soli
Cebule kroimy na pół i siekamy w cienkie piórka. Ser cheddar ścieramy na tarce o grubych oczkach, wrzucamy do miski i zalewamy mlekiem, odstawiamy.
W garnku z grubym dnem rozpuszczamy łyżkę masła i oliwy. Dorzucamy cebulkę, tymianek, przyprawiamy ją pieprzem oraz szczyptą soli i rumienimy przez kilka minut, aż będzie szklista. Pod koniec smażenia dodajemy odrobinę miodu.
Następnie dodajemy jeszcze jedną łyżkę masła i wsypujemy 2 łyżeczki mąki, składniki energicznie mieszamy i smażymy minutę. Dolewamy bulion z winem i cały czas mieszając zmniejszamy ogień.
Gotujemy pod przykryciem 5 minut. Po tym czasie wlewamy mleko z tartym serem i gotujemy przez 15 minut, do czasu do czasu mieszając.
Pod koniec gotowania przyprawiamy zupę papryką, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Podajemy z chrupiącymi krakersami.
Chrupiące krakersy
100 g mąki pszennej
60 ml zimnej wody
łyżeczka soli
łyżeczka suszonego rozmarynu/tymianku
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól i wlewamy zimną wodę. Drewnianą łyżką mieszamy chwilę składniki, aż ciasto osiągnie formę kuli. Przekładamy ją na blat i wyrabiamy przez minutę.
Następnie powstałe ciasto cienko wałkujemy (można do tego użyć maszynki do makaronu). Kroimy w paseczki lub trójkąty podobnej wielkości. Wierzch przyszłych krakersów smarujemy pędzelkiem odrobiną wody i posypujemy przyprawami.
Krakersy kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem i pieczemy przez 8 minut w rozgrzanym piekarniku do temperatury 200 stopni. Rumiane krakersy wyjmujemy z piekarnika i podajemy od razu z ciepłą zupą.
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