Kuchnia

zupy

MangoPapaja: Krem z pieczonej dyni z mlekiem kokosowym oraz serem z niebieską pleśnią

Składniki:

•1 kg dyni
•1 puszka mleka kokosowego
•50 gram sera z niebieską pleśnią
•1 papryczka chilli
•2 szklanki bulionu
•sól
•pieprz
•imbir w proszku
•szczypior do ozdoby

Dynię myjemy, kroimy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 30 minut, następnie studzimy przez kilkanaście minut i obieramy ze skórki. Dynię kroimy w kostkę, wkładamy do garnka, wlewamy bulion i gotujemy. Dodajemy pokrojoną papryczkę chilli, doprawiamy obficie solą i pieprzem oraz imbirem w proszku. Gotujemy przez kilkanaście minut, dynia powinna się rozpadać w bulionie. Dodajemy mleko kokosowe (zostawiamy ewentualnie jedną- dwie łyżki mleka kokosowego na koniec, do ozdoby). Gotujemy całość jeszcze 5 minut. Blenderujemy dokładnie, krem powinien mieć bardzo gęstą konsystencję, wręcz budyniową. Smakujemy, ewentualnie jeszcze odrobinę doprawiamy. Przed podaniem polewamy łyżką mleka kokosowego, posypujemy serem i szczypiorem. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation