Kuchnia
ciasta
Tort kokosowy.
Składniki
Ciasto na 1 biszkopt:
3 jajka
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 szklanka mąki tortowej
3 łyżki masła
szczypta soli
Krem do przekładania biszkoptów:
1 serek mascarpone (250 g)
1 tabliczka białej czekolady
garść mrożonych malin
Krem na wierzch biszkoptów:
1 serek mascarpone (250 g)
śmietanka kremówka 36% (250 g)
2 łyżki cukru pudru
garść wiórków kokosowych
Do nasączenia biszkoptów:
2-3 łyżki spirytusu
2 łyżki wody
2 łyżki soku z cytryny
Etapy przygotowania:
1. Aby przygotować biszkopt żółtka ubijamy z cukrem na gęstą, bladożółtą masę. Na końcu dodajemy esencję waniliową. W oddzielnej misce ubijamy białka, a gdy się spienią dodajemy szczyptę soli i kontynuujemy ubijanie, aż powstanie zbita piana. Ostrożnie dodajemy połowę ubitej piany do ubitych żółtek. Mieszamy szybko i dodajemy przesianą mąkę. Następnie dodajemy resztę piany z białek. Gdy powstanie jednolita masa, dodajemy roztopione masło. Mieszamy krótko, tak by piana nie opadła. Masę przekładamy do przygotowanej tortownicy, wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 175 stopni C przez 25 minut. Wg Julii Child, biszkopt powinien być gotowy, kiedy urośnie, zarumieni się i zacznie lekko odstawać od obrzeża tortownicy. Tortownice z biszkoptem wyjmujemy i odstawiamy na kratę do ostygnięcia.
2. Aby przygotować krem do przekładania biszkoptów rozpuszczamy białą czekoladę w kąpieli wodnej. Gdy masa ostygnie, łączymy ją z serkiem mascarpone i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Na końcu dodajemy rozmrożone maliny i mieszamy.
3. Aby przygotować krem na wierzch biszkoptów ubijamy schłodzoną śmietanką, a w oddzielnym naczyniu na małych obrotach serek mascarpone z cukrem. Na końcu ostrożnie łączymy bitą śmietanę z serkiem mascarpone. Gdy biszkopt ostygnie, przecinamy go wpół. Warstwy skrapiamy mieszanką ze spirytusu i rozkładamy warstwę kremu z malin. Następnie kładziemy następny biszkopt (w zależności od ilości biszkoptów). Na końcu dekorujemy wierzch tortu kremem z mascarpone i bitej śmietany. Całość posypujemy wiórkami kokosowymi.
4. Komentarz:
Do upieczenia tego tortu, potrzebowałam 2 biszkoptów, zatem podwoiłam składniki. Możemy również upiec tort z jednego biszkoptu, ale będzie on nieco mniejszy (ok. 4 cm wysokości). Szerokość tortownicy na zdjęciu to 18 cm. Do nasączenia biszkoptu proponuję użyć likier kokosowy (opcjonalnie rum). Aby uniknąć zakalca, pamiętajmy żeby wszystkie składniki na biszkopt miały temperaturę pokojową. Mąkę przesiewamy.
MA==