Kuchnia

Coś dla łasucha czyli słodkości

CIASTO ZE ŚLIWKAMI I KRUSZONKĄ


650 g mąki pszennej
160 g cukru
175 g masła
2 jajka
łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
2 łyżki miodu
0,5 kg śliwek
1-2 jabłka (u mnie antonówka)
garść malin
cukier puder
Do misy miksera wbijamy jajka i dodajemy miękkie masło. Chwilę ucieramy.
Do drugiej misy przesiewamy mąkę z sodą oczyszczoną , mieszamy z solą i cukrem.
Do mokrych składników stopniowo dosypujemy suche i wyrabiamy ciasto mikserem.
Po ok. 2-3 minutach składniki się połączą, a ciasto będzie wilgotne.
Protokątną blachę smarujemy odrobiną masła.
3/4 przygotowanego ciasta wykładamy jako spód ciasta. Resztę odkładamy.
Śliwki kroimy w ćwiartki, jabłko obieramy i siekamy w kostkę.
Spód ciasta polewamy miodem i wykładamy ciasno śliwkami, malinami i jabłkiem.
Ciasto, które nam pozostało kruszymy i obsypujemy nim owoce. Przyszłą kruszonkę posypujemy jeszcze z wierzchu 2 łyżkami cukru.
Tak przygotowany placek wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 190 stopni.
Pieczemy przez 45 minut, aż kruszonka się lekko zarumieni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation