Kuchnia

Wytrawne

DANIA NA PRZYJĘCIA: Paszteciki z ciasta francuskiego z farszem mięsnym.

Ilość: 32 sztuki
Czas przygotowania: ok. 30 minut
Czas pieczenia: 15/ 20 minut



Skład:
0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego
4 jaja
pól dużej cebuli, drobno posiekanej
1/2 cup bułki tartej
sól, pieprz
2 łyżki majeranku
3 opakowania ciasta francuskiego (275 g każde)

Przygotowanie:
Mięso doprawić solą, pieprzem, majerankiem. Podsmażyć na oliwie, dodać cebulę, podsmażać dalej do momentu odparowania wody (ważne aby mięso się nie przyrumieniło). Przełożyć do miski i widelcem rozgnieść powstałe kulki zbitego mięsa (chodzi aby uzyskać jednolitą strukturę).
Następnie dodać bułkę tartą i 2 jaja. Dokładnie wymieszać. Farsz stanie się bardziej wilgotny, możliwy do rozsmarowania.
Ciasto francuskie, pokroić na kwadraty 10na10 cm. Na każdy kwadrat nałożyć cienką warstwę farszu, zachowując 1 cm wolnego miejsca od brzegu ciasta.
Dwa jaja rozmieszać z odrobiną wody. Brzegi ciasta posmarować tak przygotowana mieszaniną jaj. Następnie zagiąć do środka 2 równoległe boki i zwinąć ciasto w rulon.
Paszteciki posmarować jajkiem. Piec 15/ 20 minut, na złoty kolor, w tem. 220 st. C.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation