Kuchnia

kuchnia

abcdieta od kuchni: Kanapki z jajkiem sadzonym i szparagami

Składniki do przygotowania kanapki:

kilka szparagów zielonych (6-8 sztuk)
bułka grahamka lub orkiszowa (może być domowej roboty, przepis TUTAJ
2 kurze jajka
ser mozzarella
sól niskosodowa
świeżo mielony pieprz
łyżeczka oleju rzepakowego

Marynata do szparagów:
łyżeczka musztardy
łyżeczka miodu
łyżeczka oleju rzepakowego

1. Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końce. Składniki marynaty mieszamy i smarujemy nią szparagi. Następnie szparagi zawijamy w folię aluminiową i zapiekamy w piekarniku przez 15 minut w 200 stopniach C.
2. W międzyczasie przygotowujemy sadzone jajka. Na rozgrzany olej wbijamy jajka i smażymy około 3 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
3. Bułkę dzielimy na pół. Na każdej z połówek układamy jajko, następnie zapieczone szparagi i plaster mozzarelli. Zapiekamy ponownie w piekarniku w 200 stopniach C, aż ser się roztopi.
Kanapki ze szparagami gotowe :) Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation