Kuchnia

Ciasta

PTASIE MLECZKO

Składniki na warstwę waniliową (tortownica 23 cm):
6 białek
300 g cukru
150 ml wody
66 g masła
18 g żelatyny
2 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub kilka kropel olejku waniliowego

Składniki na warstwę kakaowo-miętowa:
6 białek
300 g cukru
150 ml wody
66 g masła
18 g żelatyny
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka likieru lub syropu miętowego
2 czubate łyżki kakao
Opcjonalnie: ulubiona polewa

Przygotowanie:
Warstwa waniliowa: do garnuszka wlewamy wodę, wsypujemy 225 g cukru i podgrzewamy mieszając aż cukier się rozpuści. Wciąż podgrzewamy nie mieszając aż uzyskamy temperaturę między 121-130 stopni - tzw. punkt hard ball - kropla syropu wlana do zimnej wody zamieni się w kulkę. Trwa to ok. 15-20 minut. W międzyczasie ubijamy białka z resztą cukru. Wciąż ubijając wlewamy cienkim strumyczkiem syrop cukrowy oraz rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody żelatynę. Dodajemy pokrojone na małe kawałki masło, sok z cytryny oraz aromat. Miksujemy. Przelewamy do tortownicy wysmarowanej masłem i wstawiamy do lodówki do stężenia.
Warstwa kakaowo-miętowa: postępujemy identycznie jak z warstwą waniliową, pod koniec dodając likier i kakao. Wylewamy na stężałą warstwę waniliową, wstawiamy do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation