Kuchnia

przetwory na zimę

DŻEM BRZOSKWINIOWY Z BRĄZOWYM CUKREM

Składniki:( na dwa 150ml słoiczki)

kilogram dojrzałych brzoskwiń ( waga po obraniu i pozbawieniu pestek)
pół szklanki brązowego cukru
pół szklanki wody
Brzoskwinie umyć, obrać, pozbawić pestek. Odważyć kilogram i pokroić w kosteczkę (1-2 cm)

Wrzucić do garnka, zalać wodą, dodać sok z cytryny i gotować na małym ogniu przez 30 min.

Dosypać cukier i gotować kolejne pół godziny, mieszając od czasu do czasu by nie przywarły do dna.

Następnego dnia (lub po kilku godzinach przerwy) gotować kolejną godzinę (pilnując, by ich nie przypalić)

Przełożyć do wyparzonych słoiczków i dobrze zakręcić. Ja dodatkowo je pasteryzuje (gotując zakręcone słoiczki przez 10min. w garnku wypełnionym do połowy ich wysokości wodą)

Gotowe dżemy ustawić do góry dnem, aż przestygną.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation