Kuchnia

Małe co nie co!

Cwibak, czyli pyszny keks królewski. Z dużą ilością posiekanych bakalii, polewą z lukru zmieszanego z sokiem z limonki i kandyzowaną skórką pomarańczową.

Ciasto jest wyjątkowo łatwe do przygotowania i właściwie nie ma możliwości, żeby się nie udało. Całość przygotowań ogranicza się do dodawania produktów, w określonej kolejności, do misy robota kuchennego. Ważne, aby bakalie były dokładnie pokryte mąką, inaczej rozłożą się nierównomiernie, czy nawet opadną na spód ciasta.
Ciasto przygotowaliśmy w keksówce o wymiarach 25 x 12 cm. Należy pamiętać, aby nie trzymać ciasta zbyt długo w piekarniku. Straci wtedy swoją wilgotność i maślaną teksturę. Lukier dod dekoracji przygotowaliśmy z cukru pudru zmieszanego z gorącą wodą i łyżką świeżo wyciśniętego soku z cytryny.

Ciasto smakuje najlepiej 2 – 3 dni po upieczeniu. Keks przechowujemy w temperaturze pokojowej, pod przykryciem. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation