Kuchnia

Bułki wytrawne i pizza , itp.

Bułki z pieczarkami

Składniki (10 bułek):
500 g mąki pszennej (+ trochę do podsypania)
20g świeżych drożdży
szczypta cukru
1 szklanka letniego mleka
2 łyżki roztopionego masła
1 jajko (o temperaturze pokojowej)
płaska łyżeczka soli
+
1 jajko do posmarowania bułek
4 łyżki nasion słonecznika

Farsz:
1 kg pieczarek
1 cebula
2 łyżki oliwy
sól, pieprz do smaku

Wykonanie:
Przygotowanie zaczynu – do miski wkruszyć drożdże, zasypać szczyptą cukru, trzema łyżkami mąki i zalać połową letniego mleka.
Odstawić w ciepłe miejsce aby drożdże ruszyły.
Cebulę i drobno pokrojone pieczarki podsmażamy na oliwie, doprawiamy do smaku według gusty.
Lubię dość mocno podsmażone i obficie popieprzone pieczarki.

Do rozczynu wlewamy pozostałą porcję mleka, masła, wbijamy jajko, wsypujemy mąkę i sól.
Składniki mieszamy i wyrabiamy elastyczne, gładkie ciasto.
Ważne jest aby dobrze wyrobić ciasto, zrobiłam to ręcznie bez użycia robota kuchennego.
Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godz.

Z wyrośniętego ciasta formujemy wałek i kroimy na 10 części.
Porcje rozwałkowujemy na lekko oprószonym blacie na grubość ok. 1cm, nakładamy pieczarki (2,5 łyżki) dokładnie sklejamy krawędzie, końce zawijamy do środka i formujemy „wałeczki”.

Bułeczki układamy sklejeniem na dół, na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Odstawiamy na 15 minut do ponownego wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy nasionami słonecznika.
Pieczemy przez 15 -20 minut na złoty kolor.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation